24 Şub 2009

Yumurta Gerçekten Aklandı mı?

Yumurta hakkında bildiklerimizi değiştirmenin zamanı geldi. Çok değil, bundan birkaç yıl öncesine kadar yumurta bir kolesterol deposu olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda yumurta ile ilgili doğru sandığımız birçok şeyin yanlış olduğunu öğrenmeye başladık. Bu yanlışların en başında yumurtanın besin değerleri ile ilgili bilgiler geliyor... Geçmişe oranla yumurtadaki yağ oranında büyük bir düşüş gözleniyor. Daha önceleri yumurtanın 100 gramında 11.1 gr yağ varken, bu oran şimdi 8.7'ye kadar geriledi. Ayrıca yumurtada bulunan yağların çoğunluğunun kalp ve damar sağlığını koruyan doymamış yağ asitlerinden oluştuğu öğrenildi. Buna paralel olarak yumurtadaki kolesterol seviyesi de her 100 gramında 185 mg olarak belirlendi.Oysa bu oran daha önceleri 371 mg olarak biliniyordu. Amerika'da 15 yıl süren ve 120 bin kişi üzerinde yumurtanın etkisinin öğrenilmeye çalışıldığı bir araştırmanın sonuçları oldukça ilginç. Araştırmada denekler iki ayrı gruba bölünmüş. Birinci gruptakilere günde bir yumurta tüketme izni verilirken, ikinci gruptakiler bütün yemeklerin yumurtayla pişirildiği bir beslenme düzeni izlemişler. Araştırmanın sonucunda yapılan ölçümler ve alınan sonuçlar, yumurtanın kalp ve damar hastalıklarını artırdığı yönünde bir bulgu elde edilemediğini ortaya koymuş. Kötü kolesterolün (LDL) bütün olumsuz özelliklerinin, iyi kolesterol (HDL), B vitamini ve doymamış yağ asitleri ile dengelendiği kanıtlanmış.
Kolay sindirilir
Yumurta hakkında öteden beri bilinen diğer bir yargı da; yumurtanın sindiriminin zor olduğudur. Oysa, yumurtanın sindirimi, pişirme türüne göre değişir. Rafadan pişmiş yumurtanın sindirimi iki saatten az sürerken, katı pişmiş yumurtanın sindirimi için üç saat gibi uzun bir süre gerekir. Bu süreler aynı zamanda et ve süt gibi besinlerde bulunan proteinlerin de sindirilmesi gereken süre ile aynıdır. Üstelik sanıldığının aksine, bu proteinler karaciğere zarar vermek bir yana dursun, faydalı maddeler içerir. Yumurtanın önerilmediği tek durum, safra kesesi rahatsızlıklarıdır. Çünkü yumurta bu tür rahatsızlıkları olanlarda safra kesesi taşlarına yol açabilir.
Protein ve vitamin kaynağıYumurtada, organizmamızın kendi başına üretemediği bütün proteinlerin üretimi için gerekli aminoasitler bulunuyor... Ayrıca A, D ve B vitaminlerini de yüksek miktarda içeriyor. Fosfor, demir, kalsiyum ve kükürt gibi mineralleri de unutmamak gerek! Yumurtanın yararları saymakla bitmiyor. Havucun gözlere ne kadar faydalı bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Yumurta da en az havuç kadar gözlere yararlı!.. Yumurtanın sarısında bulunan pigmentler göz dokularında depolanıyor ve serbest radikallerin yarattığı yaşlanma etkilerini azaltıyor. Özellikle yaşa bağlı bir göz rahatsızlığı olan ve sonu körlüğe kadar varabilen 'Armd' probemine karşı önlem almak için yumurta tavsiye ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yasal Uyarı

Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet ve benzerine Başlamayınız !!