Kolay sindirilir
Yumurta hakkında öteden beri bilinen diğer bir yargı da; yumurtanın sindiriminin zor olduğudur. Oysa, yumurtanın sindirimi, pişirme türüne göre değişir. Rafadan pişmiş yumurtanın sindirimi iki saatten az sürerken, katı pişmiş yumurtanın sindirimi için üç saat gibi uzun bir süre gerekir. Bu süreler aynı zamanda et ve süt gibi besinlerde bulunan proteinlerin de sindirilmesi gereken süre ile aynıdır. Üstelik sanıldığının aksine, bu proteinler karaciğere zarar vermek bir yana dursun, faydalı maddeler içerir. Yumurtanın önerilmediği tek durum, safra kesesi rahatsızlıklarıdır. Çünkü yumurta bu tür rahatsızlıkları olanlarda safra kesesi taşlarına yol açabilir.
Protein ve vitamin kaynağıYumurtada, organizmamızın kendi başına üretemediği bütün proteinlerin üretimi için gerekli aminoasitler bulunuyor... Ayrıca A, D ve B vitaminlerini de yüksek miktarda içeriyor. Fosfor, demir, kalsiyum ve kükürt gibi mineralleri de unutmamak gerek! Yumurtanın yararları saymakla bitmiyor. Havucun gözlere ne kadar faydalı bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Yumurta da en az havuç kadar gözlere yararlı!.. Yumurtanın sarısında bulunan pigmentler göz dokularında depolanıyor ve serbest radikallerin yarattığı yaşlanma etkilerini azaltıyor. Özellikle yaşa bağlı bir göz rahatsızlığı olan ve sonu körlüğe kadar varabilen 'Armd' probemine karşı önlem almak için yumurta tavsiye ediliyor.
Kaynak: www.lezzet.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder